Youtube Video Özellikleri Nasıl Olmalı?

Youtuber olmaya yeni adım atmış bireylerin bilmek istedikleri konulardan biri de Youtube video özellikleri nasıl olmalı, şeklindedir. Video formatları ve ses dosya kuralları doğru şekilde ayarlanmalıdır.

Oynatma kalitesinin doğru şekilde ayarlanması izleyici deneyimini en iyi hale getirecektir. Bunun için yapılması gereken düzenlemeler şu şekildedir:

Dosya Formatı

Videolar için MPEG-2 ya da MPEG-4 biçimlerinde göndermek önerilmektedir. İlk tercih her zaman MPEG-2’den yanadır ve bunun yapılamadığı zamanlarda MPEG-4 tavsiye edilmektedir.

MPEG – 2

Ses bit hızı 128 kb/sn ya da üstü olmalıdır.

Ses codec’i Dolby AC-3 ya da MPEG Katman II şeklinde düzenlenmelidir.

MPEG – 4

Ses bit hızı 128 kb/sn ya da üstü olmalıdır.

Video Codec’i H.264 şeklinde ayarlanmalıdır.

Ses Codec’i ise AAC biçiminde ayarlanmalıdır.

Video Bit Hızı

Kiralama ya da satış videolarının 50 ya da 80 mb/sn şeklinde düzenlenmesi son derece yaygın bir durumdur.

Bunun dışında bit hızının ayarındansa en boy oranı, çözünürlük veya kare hızı gibi konuların ayarlanması daha önemlidir. Bunların optimize edilmesi sağlanmalıdır.

Youtube mümkün olan en kaliteli şekilde videoların yüklenmesini tavsiye edip desteklemektedir.hızına

Minimum Görsel İşitsel Süre

Video kanalında yer alan statik ve siyah görüntülerin ses kanalında bulunan arka plan sesleri ya da sessizlik durumu hariç minimum  görsel işitsel süre 33 saniye şeklinde olmalıdır.

En Boy Oranı

Yüklediğiniz videoların kesinlikle sinemaskop ya da dikey kenarlarının olmamasına dikkat etmelisiniz. Yputube içeriğin düzgün şekilde görüntülenebilmesi için videonun kırpma ve esnetme olmadan otomatik olarak karelendirilmesini sağlamaktadır.

Çözünürlük

Youtube videoların mümkün olan en kaliteli şekilde yüklenmesini desteklemektedir. Bunun için yüksek tanımlı videoları tavsiye eder.

Oynatma süreçlerinde en fazla esneklik derecesini sağlamanız önemlidir.

Kare Hızı

Film kaynaklarında en iyi sonuç için 24 veya 25 fps önerilmektedir. Tipik olarak ise bu ayarlamalar 24, 25, 30 şeklinde ayarlanmaktadır.

Youtube tarafından istenmeyen işlemler telesine aşağı çekme, yukarı örnekleme gibi tekniklerdir. Bunlardan uzak durulması tavsiye edilmektedir.

Ses Dosyası Önerileri

Bir ses dosyasını Youtube’a eklemek istediğinizde en yüksek kaliteli olacak şekilde yüklenmesinin önerildiği unutulmamalıdır. Desteklenen dosya biçimleri şu şekildedir:

  • Kayıplı biçimler için en düşük ses bit hızı: 64 kb/sn
  • WAV kapsayıcıda PCM ses
  • Minimum işitilebilir süre 33 saniye (arka plan gürültüsü ve sessizlik hariç)
  • MOV kapsayıcıda AAC ses
  • Maksimum süre yok
  • FLAC ses
  • MP3/WAV kapsayıcıda MP3 ses