Instagram Veri Kullanımını Azaltma

Bugün sosyal medya uygulamalarının en gözdesi olan Instagram, görsel içeriklere dayanan bir platform. Herkesin sınırsızca paylaşımda bulunabileceği Instagram’da harcanan veri ise oldukça merak edilen bir konudur. Kablosuz internet bağlantılarının bulunmadığı mekanlarda cep telefonumuza tanımlı olarak kullandığımız mobil veri sınırlı bir kaynaktır. Bu sebeple Instagram kullanımı sırasında harcanan verileri azaltmak internetini idareli kullanmak isteyen bireyler için son derece önemlidir. Instagram veri kullanımını azaltma yolları nelerdir diye merak eden bireyler için, bu yazımızda Instagram’ın harcadığı verileri ve minimum internet ile Instagram keyfi yapmanın yollarını derledik. 

Instagram Veri Kullanımı Ne Kadar?

Her geçen gün kullanıcı sayısı giderek artan Instagram, pek çok farklı içerik paylaşımı sağlamaktadır. Bu içeriklerden bazıları fotoğraf, video, story ya da hikâye, IG TV videoları, Reels videolarıdır. Bu paylaşımların içerdiği görüntü kalitesi arttıkça, paylaşımı ve izlenmesi sırasında veri kullanımının artması da söz konusu olmaktadır. 

Ayrıca genellikle video içerikleri fotoğraf içeriklerine göre daha çok internet tüketirler. 

Bunların dışında gönderileri izlemek, beğenmek, göndermek ve yorum yapmak gibi pek çok etkileşim türü de yine internet kullanımı ile çalışmaktadır. 

 

Kısaca açıklamak gerekirse bir fotoğraf paylaşılması için 2-4 MB internet kullanan Instagram, bir fotoğraf görüntülemek için ise 25 KB veri alır. Aynı zamanda videolarda net bir rakam vermek mümkün değildir çünkü videonun kalitesine göre harcadığı internet de değişmektedir. Instagram verileri baz alınarak gerçekleştirilen çalışmalarda öğrenildiği üzere 15 saniyelik bir story paylaşımı yaklaşık 10 MB internet demektir. 1 dakika süren bir video bu hesaba bakarak 40-50 MB civarında internet kullanırken, IG TV gibi uzun videolu içerikler için gereken internet kullanımı bu yolla hesaplanabilmektedir. Ayrıca genel istatistikler gösteriyor ki standart bir Instagram kullanıcısı Instagram’da aylık 5 ila 10 GB internet harcıyor. Günümüzün pahalı dünyasında bu durum internet paketlerinin çabuk tükenmesi gibi konfor bozucu durumlara sebep olabiliyor. Ancak üzülmeyin, Instagram veri tasarrufu modu ve pek çok farklı yol ile Instagram keyfinize en uygun yoldan devam etmeniz mümkün.

 

Peki Instagram veri tasarrufu nedir, nasıl aktifleştirilir? Yukarıda bahsi geçen internet harcamalarını minimuma indiren algoritma sayesinde, dolaşım sırasında daha az veri harcayarak içerikleri inceleyebilirsiniz. 

Instagram Veri Tasarrufu Nasıl Açılır?

Uygulamanın böyle durumlar için daha düşük veri kullanımını sağlayan veri tasarrufu modu, en etkili yollardan biridir. Bu modu etkinleştirebilmek için öncelikle Instagram’dan profilinize girin. Sağ üstte yer alan 3 çizgi şeklindeki seçenekler butonunu tıklayın. Karşınıza çıkan menüde dişli çarkla gösterilen ayarlar butonuna tıklayın. Açılan menüde hesap seçeneğine basın ve sonrasında “hücresel veri kullanımı” seçeneğine tıklayın. Daha az veri kullan başlığının altında Veri tasarrufu yazan bir seçenek açılacak ve yanında açma kapama butonu olacaktır. Gri olması kapalı, yeşil/mavi olması açık demektir. Buradan veri tasarrufu moduna alarak izleyeceğiniz video ve fotoğrafları kalitesini daha düşük bir seviyede tutarak veri tasarrufu sağlarsınız.