Instagram Kaç GB İnternet Harcar?

Son zamanların en popüler sosyal medya uygulaması olan Instagram, fotoğraf ve videolardan oluşan çeşitli içerikler ile işlemektedir. Bu noktada internette en çok veri alışverişi videolar üzerinden gerçekleştiği göz önünde bulundurulmalıdır. Veri akışının hızlı olması sebebiyle internet kullanımı oldukça yüksek olan Instagram’ın kaç GB internet kullandığı özellikle kısıtlı internet paketlerine sahip kullanıcılar tarafından merak edilmektedir. 

Bu yazımızda sizler için Instagram’ın ne kadar veri kullandığını ve en çok internet kullanan aktivitelerini derledik. 

Instagram’da Veri Tüketen Aktiviteler Nelerdir? 

Uygulama kapsamında pek çok etkileşim vardır. Bunlardan en başta şüphesiz sadece 24 saat görüntülenen hikayeler yani “story”ler gelmektedir. Story’ler her ne kadar masum gibi gözükse de en çok veri aktarımının gerçekleştiği durumlardan biridir. Sonrasında ise fotoğraf paylaşma veya fotoğraf görüntüleme gelmektedir. Aynı zamanda video izlemek de büyük veri akışı gerektirir. 

Bunlara ek olarak, uygulamanın paylaşım yapma dışında mesajlaşma, beğeni ve yorum gibi etkileşim aktiviteleri de sadece internet varlığında gerçekleştirilebileceğinden diğerlerine oranla küçük bile olsa veri tüketmektedirler. 

Bu bağlamda elbette paylaşım yapılan veya görüntülenen içeriğin görüntü kalitesine göre de harcayacağı internet değişmektedir. Dolayısıyla “Instagram kaç GB internet harcar” sorusunun yanıtı için kesin bir şey söylemek mümkün değildir. 

Ancak bir genelleme yapmak gerekirse, uygulamayı etkin bir şekilde kullanan bir kullanıcı için Instagram’da aylık 5 ila 10 GB bir internet söz konusudur. Kendi kullanımınızı takip etmek için ise Instagram’da ilgili bölüme ulaşabilirsiniz. 

Gelin Instagram’da veri kullanımı konusunu biraz daha derin ele alalım. 

En çok kullanılan etkinlik story paylaşımıdır. Instagram’dan alınan bilgilere göre Instagram Story yüklemek için gereken internet kullanımı 10 ila 15 MB civarındadır. Bunun yanı sıra Instagram Story izlerken kaç GB veri harcandığını görmenin en kesin yolu Instagram istatistiklerinizi incelemenizdir. Ancak yine de bir genelleme yaparak, 15 saniye süren bir videolu story için 8 MB internet harcanması söz konusudur. Bu rakam fotoğraf içeren storylerde daha da az olsa bile yine de dakikada 32 MB civarında bir veri kullanımı demek oluyor. 

Videolu bir içerik olan IG TV için de yine aynı şekilde bir kullanım söz konusu. 1 saat süren bir videoyu izlemek için ortalama 180 MB internet kullanıyorsunuz. 

Fotoğraflar videolu içeriklerin yanında çok daha az veri kullanırken, Instagram üzerinde fotoğraf görüntülemek ve Instagram’a fotoğraf yüklemek farklı boyutlarda internet kullanımı demektir. Instagram’da fotoğraf görüntülemek için yaklaşık 25 KB internet kullanımı gerekirken, bu değer Instagram’a fotoğraf yüklenmesi sırasında 2 ila 4 MB internet kullanımına çıkar. Yaklaşık 80 fotoğraf görüntülemek, Instagram’da 1 adet fotoğraf paylaşmak ile eşdeğer veri kullanımı demektir.