Instagram Hikayeler İçin İpuçları

Günümüzde çok sayıda sosyal medya platformunda hatta bazı ürün satışı yapan e-ticaret sitelerinde hikaye özelliğinin bulunduğunu görmekteyiz. Bu durum endüstride sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır ve bu özelliğin internet kullanıcıları tarafından ne kadar çok sevildiği aşikardır. Bu nedenle sizlere Instagram hikayeler için ipuçları hazırladık.

Günün paylaştığınız anından itibaren 24 saat süre ile kalıcı olan Instagram hikayeleri video ve fotoğraf içeriklerini sunduğu çeşitli edit kolaylıkları ile hızlı bir şekilde ama etkili bir görsel biçiminde paylaşmanıza olanak tanımaktadır.

Eğer bu özelliği doğru zamanda ve doğru şekilde kullanırsanız ne denli yararlı olduğunu artan takipçi ve beğenileriniz ile kısa zamanda fark edebileceksiniz.

Instagram tarafından getirilmiş olan bu özelliğe dair ilk güncelleme 2016 yılının Ağustos ayına dayanmaktadır. Her daim kendini geliştirmeyi elden bırakmayan Instagram zaman içerisinde ilk haline göre üzerine daha çok özellik ekleyerek Instagram Story özelliğini korumaya devam etmiştir.

Instagram’da Hikaye Nasıl Oluşturulur?

Etkili bir şekilde Instagram’da hikaye oluşturmak oldukça basittir. Ancak elbette ki bazı püf noktalara ihtiyacınız olabilir.

Intagram’ın ana sayfa bölümünde yer alan sol üst tarafta profiliniz ve köşesinde de artı işareti olduğunu göreceksiniz. İlk hikaye paylaşımını yapabilmek için buraya dokunabilirsiniz. Ancak daha sonrası için ekranı ana sayfada iken soldan sağa doğru kaydırmanız gerekmektedir.

Bir de elbette ki paylaşmak istediğiniz görsele dokunarak buradaki paylaşım ikonuna dokunduğunuzda karşınıza çıkan üç farklı Instagram ikonundan altında ‘Stories’ yazan kısma dokunduğunuzda yine hikaye paylaşma ekranına gelebilirsiniz.

Hangisi sizin için daha kolay olacaksa bu üç yoldan birini tercih ederek pratik bir şekilde hikayelerinizi editlemeye ya da direkt olarak paylaşmaya hemen başlayabilirsiniz.

Eğer oluşturduğunuz içeriği paylaşmak için henüz uygun zaman olduğunu düşünmüyor ve bunu daha sonra yapmak istiyorsanız edit işlemlerinizi bitirdikten sonra hikaye içeriğini telefonunuzun galeri bölümünde yer alan film rulosuna kaydetmeniz mümkündür.

Instagram Hikaye Özellikleri

Instagram hikayelerinizi paylaşmak istediğinizde bunun profilinizde görünmesini istiyrorsanız basit bir ayarla bunu başarmanız mümkündür. Bunun için paylaşma ekranında paylaşım yapılmasını istediğiniz yerleri seçerken Öne Çıkanlar butonunu işaretlerseniz Instagram size hemen yeni bir klasör mü oluşturmak istediğinizi yoksa zaten var olan bir Öne Çıkanlar klasörüne mi eklemek istediğinizi soracaktır.

Bunun dışında hikayelerinizi sadece Yakın Arkadaşlar listenizde yer alan kullanıcılar ile paylaşabilirsiniz. Bunun için ya paylaşım ekranında gönderme ikonuna basarken Yakın Arkadaşlar bölümüne dokunabilirsiniz. Ya da direkt olarak hikaye paylaşım ekranının alt kısmında yer alan yeşil halka ile çevrilmiş beyaz yıldıza dokunarak Yakın Arkadaşlarınızla paylaşım gerçekleştirebilirsiniz.

Bir başka Instagram hikaye özelliği de istediğiniz kişilerin hikayenizi görmesini engelleyip istediğiniz kişilere hikayelerinizi görünür kılabilmeniz şeklindedir. Bunun için Ayarlar bölümünden bir liste düzenlemeniz gerekmektedir.

Bunların dışında bir başka Instagram hikaye özelliği de artık yeni gelen güncellemelerle birlikte şarkı ekleyebilmenizdir. GIF ekleme, soru ekleme, lokasyon ekleme vb. özellikler zaten yıllardır kullanılıyor.

Instagram Hikaye’me Birini Nasıl Etiketleyebilirim?

Eğer Instagtam hikayenize birini etiketlemek istiyorsanız ekranın boşluklu bulunan herhangi bir yerine dokunun ya da yukarı kısımda yer alan Aa işaretine dokunun. Karşınıza yazı ekranı gelecektir.

Başında ‘@’ işareti koyup etiketlemek istediğiniz kullanıcının üzerine dokunun. Tam ismi yazıp bırakırsanız etiketleme gerçekleşmez. Mutlaka bunun için kullanıcının üzerine dokunmanız ve seçim yapmanız gerekmektedir.

Bu sayede artık hikayeniz konusunda karşı tarafa bildiri gidecektir ve o da sizin hesabınız üzerinden kendi hesabına hikayeyi tek tıkla gönderebilir.

Instagram’ın tek bir hikaye üzerinde kişi etiketleme sınırı 10 kullanıcı şeklindedir. Bundan daha fazlasını etiketlemenize izin verilmemektedir.

Kendimin Etiketlendiği Hikayeyi Nasıl Hikayemde Paylaşabilirim?

Eğer size Instagram tarafından sizin adınızın bir hikayede eklendiği şeklinde bir bildiri alırsanız Instagram size ilgili hikayeyi kendi hikayenizde pratik bir şekilde paylaşma izni verecektir. Bunun için size gelen mesaja dokunup ‘Bunu hikayene ekle’ kısmına dokunmanız gerekmektedir.

Direkt olarak paylaşımın yapılacağından endişe etmeyin. Çünkü edit yapmak için size de izin verilmektedir. Dilediğiniz değişiklikleri yaptıktan sonra hikayeyi gönderebilirsiniz.

Instagram Hikayeme Nasıl Anket Ekleyebilirim?

Instagram hikayeler bölümünde birbirinden farklı fonksiyonu olan bazı etiketlemeler var. Bunlardan biri de takipçileriniz ya da hesabınız herkese açık konumda ise tüm Instagram kullanıcılarının hikayenize girdiğinde anket yanıtlamasını sağlayan bir uygulamadır.

Bunun için hikayenizi paylaşmak istediğiniz en son ki haline getirdikten sonra sağ üst taraftaki gülen yüz ikonuna dokunun.

Burada karşınıza anket isimli bir ikon daha çıkacak. Buraya istediğiniz soruyu ekleyebilirsiniz.

Instagram Hikayeme Nasıl Anı Eklerim?

Instagram’daki arşiv bölümünde yer alan içeriklerinizi özel günlerinizde ya da istediğiniz herhangi bir zaman diliminde indirerek ana sayfanıza ekleyebilirsiniz. Bunun için profilinizde yer alan üç çizgi yerine dokunup ikinci sırada yer alan Arşiv bölümüne gitmeniz gerekmektedir.

Burada şimdiye kadarki tüm hikayelerinizin saklanmış olduğunu göreceksiniz. Tekrardan göndermek istediğinizi seçip paylaş deyin ve Hikaye oluşturma ekranına aktarmak için karşınıza çıkan Instagram Stories bölümüne dokunun.

İstediğiniz gibi editleme işlemi gerçekleştirebilir ya da direkt olarak eski hali ile paylaşabilirsiniz. İçeriğinizde bir de tarih yer alacaktır. Bunun da boyutunu, rengini vb. ayarlamanız mümkündür.

Instagram Hikayeme Nasıl Bağlantı Ekleyebilirim?

Instagram hikayenize bağlantı eklemek için hikayenizi oluşturma işleminizi tamamladıktan sonra üst tarafta yer alan gülen yüz ikonuna dokunmalısınız. Ardından burada açılan ekranda Bağlantı ikonuna tıklamanız gerekmektedir. Burada eklediğiniz bağlantı takipçilerinizin sayfayı aşağıdan yukarıya doğru kaydırması halinde ekranlarında açılabilir özellikte olacaktır.

Ancak bilmeniz gereken bir durum var ki bu özelliği yalnızca en az 10 bin takipçisi olan bireyler kullanabilmektedir. Bundan daha az takipçisi olan bireylerin gülen yüz ikonuna dokunmaları halinde karşılarına Bağlantı gibi bir bölüm çıkmamaktadır.

Instagram Hikayeme Nasıl Müzik Ekleyebilirim?

Instagram hikayenizi oluşturduktan ve paylaşıma hazır hale getirdikten sonra en son olarak müzik ekleyebilirsiniz. Bunun için düzenleme ekranının üst tarafında bulunan müzik notası ikonuna dokunun.

Burada karşınıza bir arama yeri çıkacak. İstediğiniz şarkıyı aratıp seçebilirsiniz. Seçtikten sonra da şarkının hangi kısmını istiyorsanız orasını size izin verilen saniyeler içerisinde nereden başlayıp nerede son bulacağını belirleyebilirsiniz.

Bundan sonra şarkıyı isterseniz yazı akışı halinde paylaşabilirsiniz. Bunun için farklı yazı fontlarında seçenekler sunulacaktır.

Ya da direkt olarak şarkının albüm görseli, bunun küçük hali gibi farklı versiyonlarını da kullanabilirsiniz.

Eğer bunun görünmesini istemiyorsanız mümkün olduğunca küçük bir hale getirip üzerini bir GIF vb. ile kapatabilirsiniz.