Instagram Hesap Güvenliğini Arttırma

Instagram hesabınızı güvende tutmak son derece önemli bir olaydır. Burada bulunan kişisel mesajlaşmalarınız, arşiv bölümündeki gizli içerikleriniz vb. Sizin için özel olan hemen her şey kötü niyetli insanların eline geçtiğinde çok ciddi olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Bunun için hesabınızda güvenlik önlemlerini mümkün olduğunca arttırmanız tavsiye edilmektedir. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz?

İlk olarak şifrenizi asla basit bir kelime ya da sayı dizisi olarak oluşturmamanız. Kolayca tespit edilebilir, sizi tanıyan yakınlarınız tarafından tahmin edilebilir şeyleri asla şifre yapmamalısınız.

Kendinizce şifrenize özel olarak aklınızdan saçma bir kelime uydurabilir, farklı karakterler kullanabilirsiniz. Örneğin * ve # gibi işaretler ekleyerek şifreyi güçlü hale getirmek çok popüler bir eylemdir.

Instagram Yardımcı Uygulamalar

Diyelim ki Instagram üzerinde olmayan bir özelliği hesabınızda kullanmak için bir başka uygulama indirdiniz.

Örnek olarak belirtmek gerekirse hikaye paylaşımlarınızı müzikle indirmenize Instagram müsaade etmemektedir. Bunun için bir uygulama indirip müzikli olarak içeriği akıllı telefonunuza indirebilirsiniz.

Ancak bazı bu tipteki uygulamalar size kendi içinde Instagram kullanıcı adı ve şifre sormaktadır. Ancak bu girişi yaptıktan sonra kendisini kullanmanıza izin vermektedir.

Bu durum kesinlikle hesabınız için inanılmaz tehlikelidir. Burada verdiğiniz bilgileri uygulama sahibi net bir şekilde görebilmektir. Normalde büyük firmalar gizlilik politikaları gereği kimsenin bilgilerini inceleyip bunu üçüncü bir şahıs ile paylaşmaz.

Ancak bu tip uygulamalarda bu gibi bir politika bulunmamaktadır. Hatta aksine kötü niyetli bazı yazılımcılar bu şekilde uygulamalar oluşturup insanların bilgilerini çalıp bunlar üzerinden kazanç elde etmektedir.

Bu nedenle bahsettiğimiz durumlardan kendinizi koruma altına almak adına kesinlikle ama kesinlikle yan uygulamalardan hesap açmayınız. Bu durum her türlü sosyal medya uygulamalarının yan uygulamaları için geçerlidir.

Eğer bu şekilde bir giriş yaptıysanız da hesabınızı koruma altına almak için hemen şifrenizi değiştirin. Şüpheli bir giriş bildirimi geldirse de bunu Instagram ekibine bildirin.

Hesabınızın şifresini ne kadar erken değiştirirseniz o kadar iyi olacaktır.

Şifre Uygulamaları

Bazı şifre uygulamalarını kullanarak Instagram hesabınıza sizden başak kimsenin girmemesini sağlayabilirsiniz.

Bu yazılımlar hem telefon için hem web için farklı olarak bulunabilmektedir.

Web için sürekli sizin yerinize şifre oluşturan bazı programları bilgisayarınıza kurarak tüm sosyal medya hesaplarınız bu şekilde giriş yapabilirsiniz. Ancak bilgisayarınızın başak ellere geçmemesinden emin olmak için şifre koyduğunuzda ve gözetiminiz olmadan başka bireylerin bilgisayarınızı kullanmasına izin vermemelisiniz.

Akıllı telefonlar için de Appstore ya da Google Play Store üzerinden bazı şifre uygulamaları indirebilirsiniz.

Bu sayede telefonunuzun şifresinden farklı olarak uygulama girişinde yeni oluşturduğunuz bir şifre ile giriş yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bu eylem güvenlik önleminizi iki katına çıkaracaktır.

Telefonunuzda ana ekran şifreniz olmasa bile telefonunuzun çalınma ya da başka kişilerin eline geçme durumunda uygulamaya girişi engellenmiş olacaktır.

İki Aşamalı Doğrulama Özelliği

Instagram hesabınızı korumak için yapabileceklerinizden biri de iki aşamalı doğrulama özelliğini aktive etmektir.

Bu özellik sayesinde hesabınıza giriş yaparken kullanıcı adı ve şifre girdikten sonra uygulama size Duo Mobile, Google Authenticator ya da cep telefonunuza gelen mesajdaki kodu girerek doğrulama yapmanızı isteyecektir.

Bu sayede şifrenizi bilen biri dahi hesabınıza izniniz olmadan giremez.

Eğer ki sizin izniniz ve haberiniz olmadan bir kimse hesabınıza girmeye çalışırsa gelen bildiriden iki aşamalı doğrulama özelliği sayesinde yer tespiti yapabilirsiniz.

Diyelim ki başka bir ilden hesabınıza giriş yapmaya çalışan biri olduğu ile ilgili bir ikinci doğrulama bildirisi aldınız. Bu durumda Instagram hesabınıza girip Ayarlar, Güvenlik, Hareketler bölümünden en son giriş yapılmaya çalışan kişinin konumunu görebilirsiniz. Bunu Instagram bildirerek bu kişilerin tekrar hesabınıza girmeye çalışmasının önüne geçebilirsiniz.

Instagram’ın daima güvenlik önlemleri konusunda hassas davrandığını ve bu konuda hep sizin yanınızda olacağını unutmamalı ve gerektiğinde Instagram ekibinden yardım talep etmelisiniz.