Instagram’da Kullanılan Popüler Kısaltmalar

Instagram’da kullanılan popüler kısaltmalar bazen bilinmediği için yorumlarda kullanıcıların neyi kastettiğini anlamayabilirsiniz. Bu nedenle buraya bazı sık kullanılan kısaltmaları ve anlamlarını ekleyeceğiz.

UNF

UNF, İngilizce’de unfollow yani ‘takibi bırak’ anlamına gelmektedir. Bireyler bu ifadeyi beğenmedikleri içeriklerin altına kullanıcıya ‘seni artık bu gönderiden sonra takip etmeyi bırakıyorum’ mesajı vermeyi amaçladıkları için yazarlar.

GT

Organik takipçi kasma amacıyla yazılan kısaltma ‘GT’ şeklindedir ve ‘Geri takip’ kelimelerinin kısaltmasıdır. Burada kişiler karşı tarafa ‘beni takip edenleri ben de takip ediyorum’ mesajı vermektedir. Ancak genel olarak bu şekilde yapılan takipler fazla uzun sürmemektedir.

DM

Bazı bireylerin story’lerinde ‘DM?’ yazdığını görebilirsiniz. Bu uzun hali ‘direct message’ olan söz öbeğinin kısaltmasıdır. Karşı tarafa ‘benimle Instagram üzerinden mesajlaşmak ister misin’ mesajı vermektedir.

TBT

Bir akım olarak başlayan ve sonrasında kalıcı hale gelen TBT ‘Throw back Thursday’ kelimelerinin baş harfinden meydana gelmektedir. İlk olarak bir kullanıcı bu şekilde geçmiş Perşembe gününe ait olan bir anısını yine Perşembe gününde ‘Throw back Thursday’ yani ‘perşembeye geri dönüp bakış’ anlamında etiket ile paylaşmıştır.

Sonrasında pek çok birey bu akımı oldukça beğenerek Perşembe günleri bu etiket ile geçmiş fotoğraflarını paylaşmaktadır. Perşembe günü dışında yapılan paylaşımlara da ‘TB’ yani sadece ‘Throw back’ (eskiye bakış) etiketi konulmaktadır.

Stalk

Instagram’da sıklıkla karşınıza çıkan ifadelerden biri de ‘stalk’, ‘stalklamak’ gibi ifadelerdir. Bu kavram İngilizce’de birini sapık gibi gizliden gizliye takip etmek anlamına gelmektedir. İngilizcedeki kullanım biçimi kötü niyetli, sapık, gözetleyen insanlardır.

Instagram’da da argo biçimde birinin profilini gizliden gizliye ona fark ettirmeden takip etmeye stalklamak denilmektedir.

TKP

Instagram’da kullanılan popüler kısaltmalar arasında bir de TKP şeklinde bir ifade yer almaktadır. Bu Türkçe ‘Takip’ kelimesinin sessiz harflerinin kullanımı biçimindedir ve tıpkı GT’de olduğu gibi ‘karşılıklı takipleşmek istiyorum’ mesajı vermektedir.

Official

Birilerinin profilinde kullanıcı adında Official gibi bir kelimeye rastlayabilirsiniz ve bu şekilde kullanıcı oluşturan hem ünlü hem de ünlü olmayan pek çok birey bulunmaktadır.

Bu kelime ünlüler tarafından kullanıldığında ‘resmi hesap’ mesajı içermektedir. Ancak her official gördüğünüz gerçek bir kullanıcı hesabı olmayabilir. Instagram bunu ayırabilmek için mavi tik özelliğini sunmuştur.