Instagram Algoritması Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Instagram en çok kullanılan sosyal medya araçlarından birisidir. Binlerce kullanıcısı olan Instagram’ın algoritmaları merak edilen konular arasında yer alıyor. Hangi gönderinin hangi nedenle karşınıza çıktığı, sıralamasının ne şekilde hesaplandığı tam olarak bilinmediği için büyük bir merak konusudur. Her ne kadar karmaşık gibi görünen bir sistem olsa da Instagram algoritmasının ne şekilde çalıştığının cevapları ortadadır.

Instagram dahil tüm platformlar belirli bir plan ve algoritma dahilinde çalışırlar. Belirli bir algoritma temeline sahip olan Instagram, kullanıcılarının alışkanlıklarına bağlı olarak düzenlenir. Her ne kadar insanların karşısına farklı içerikler çıksa da Instagram’ın çalışma mantığı bu şekildedir. Instagram algoritmasını çözmek ve kendinize özgü olarak yeniletmek isterseniz algoritmanın temelini değiştirebilirsiniz. Instagram algoritmasının ne şekilde çalıştığını öğrendiğiniz an Instagram sisteminizi değiştirebilirsiniz.

Instagram Algoritması  Ne Şekilde Çalışır?

Instagram algoritmasının belirlenmesi tamamen kullanıcıya bağlıdır. Gün içerisinde beğenmiş olduğunuz gönderiler, hikayelere atmış olduğunuz alev ve kalpler gibi tüm adımlar Instagram algoritmanızın değişmesine katkı sağlar. Aynı zamanda Instagram algoritmasının değişmesine katkı sağlayan en önemli etkenlerden bir tanesi de izlediğiniz Reels videosu, arkadaşlarınızı etiketlediğiniz gönderilerdir. Her kullanıcı zamanla bu etkenlere bağlı olarak kendine bir algoritma oluşturur. Instagram’ın Keşfet platformunda ortaya çıkan algoritmalar da buna bağlıdır. Keşfet platformunda görüp beğendiğiniz ve arka arkaya izlediğiniz video ve gönderiler Keşfet’inizin değişmesine etki eder.

Instagram hikaye algoritması da bu aşamalara bağlıdır. Sizlerin, gün içerisinde sürekli olarak etkileşimde olduğunuz hesaplar, düzenli olarak beğendiğiniz hesaplar ve hikayesine yanıt verdiğiniz kişiler sizler hikaye attığınızda ilk sıralarda yer alır. Aynı zamanda sürekli olarak etkileşimde olduğunuz kişilerin gönderileri de Instagram gönderileri arasında en üst sıralarda yer alır. Hikaye algoritmasının çalışma mantığı bu şekildedir.

Instagram Algoritmasındaki Gerçekler

  • Öncelik olarak Instagram algoritması tamamen sizlerin ilgisine göre şekillenir.
  • Hikaye, Keşfet platformu, önünüze düşen gönderiler, Reels videoları gibi tüm algoritmalar aynı mantığa sahiptir.
  • Instagram’da geçirdiğiniz zaman dilimi içeriklerinize doğru oranda etki eder.
  • Instagram’da paylaşmış olduğunuz gönderilerin saati oldukça önemlidir.
  • Instagram algoritmasında bilinen en önemli yanlışlardan bir tanesi yorumların uzunluğunun algoritmaya etki etmesidir. Yorumların uzunluğu algoritmayı etkilemez.
  • Instagram’da olan sahte etkileşimler kolaylıkla anlaşılır.

Instagram Algoritması İlginize Göre Belirlenir

Instagram’ın kullanılabilirliğini artırmak amacı ile kullanıcıların beğendiği ve görmekten zevk aldığı içeriklerin ön planda olması sağlanır. Örnek olarak gösterilecek olur ise hep aynı içerikleri beğenen ve paylaşan hesapların karşısına aynı türden videolar ve resimler çıkar. Bu hususlar Instagram’ın kullanılabilir olmasını artırır. Sizler hangi türden resimleri beğenirseniz Instagram algoritması bunu algılar ve Instagram kullandığınız süre boyunca aynı ve benzer içerikleri sizlere sunar.

Hesaplar Arası Etkileşim En Önemlisi

Instagram hesabınızın algoritmasını etkileyen en önemli nokta hesaplar arası etkileşimdir. Bazı hesapların gönderimlerinin üst seviyelerde yer alması, bazı gönderilerin ise ana sayfanızda hiç görünmemesi sizlerin hesaplar arasındaki etkileşime bağlıdır. Sürekli olarak Instagram üzerinden etkileşimde olduğunuz hesapların gönderileri ilk sıralarda yer alır. Hiç etkileşimde olmadığınız hesapların gönderimleri de en alt noktalarda görünür. Bunun en önemli sebebi Instagram algoritmasının çalışma mantığına bağlıdır. Sizler, hangi hesap ile etkileşim halindeyseniz algoritma bunu belirler ve sistemine kaydeder. Gün içerisinde de bu algoritmaya göre gönderilerin ana sayfaya düşmesini sağlar.

Paylaşım Zamanına Dikkat Edin

Instagram üzerinden yapmış olduğunuz paylaşımların zaman dilimi görünürlüğü artırmak için oldukça önemlidir. Instagram kullanıcılarının her biri belirli bir kitleye sahiptir. Bu nedenle algoritmada bu takipçi kitlesine göre şekillenir. İş çıkışı yapmış olduğunuz gönderilerin ön planda olması, gece uyku öncesinde yapılan tüm paylaşımlar algoritmanıza bağlı olarak şekillenir. Instagram’da yapmış olduğunuz tüm paylaşımlar algoritmanıza bağlı olarak şekillenir ve beğenilerin artmasını sağlar.

Instagramı Aktif Kullanmak Algoritmayı Etkiler

Instagram’ı gün içerisinde sık sık kullanan kişiler ile günde bir kez ziyaret eden kişilerin ana sayfaları oldukça farklıdır. Özellikle gün içerisinde ana sayfasını sık sık yenileyen ve Instagram’ı ziyaret eden kişilerin ana sayfalarında yeni ve güncel gönderiler mevcuttur. Ancak Instagram’ı sık kullanmayan kişilerin ana sayfasında görmüş olduğu gönderiler farklıdır. Aktif kullanıcılar için Instagram algoritması kişileri yeni içeriklere yönlendirir.